De Andro Knel bokaal

 

 

 

 

Ter ere van Andro wordt er zo nu en dan om de Andro Knel bokaal gespeeld.

Voor aanvang van een wedstrijd tussen Sparta en NAC spelen de supporters van die clubs een vriendschappelijke wedstrijd tegen elkaar om de Andro Knel bokaal.

Dit komt omdat Andro destijds bij zowel Sparta als (later) NAC speelde. Bij beide clubs was hij geliefd vanwege zijn goede voetbal, zijn charisma en zijn humoristische uitlatingen in en buiten het veld.

Hiernaast zie je wat foto's van de laatste ontmoeting om de Andro Knel bokaal in 2005. Lees HIER het verslag van deze wedstrijd.

Of klik hier voor info op een site over sparta.

Hieronder staat een verhaal uit 1999 van Paul Lasse en Richard Sommen over de Andro Knel bokaal. Deze tekst is gekopieerd van http://www.bsiderats.nl/nieuws/nieuwsitem.php?nieuwsid=6142

 

 

-----------------------------------------------------------------------------------

Het hoe en waarom van de Andro Knel bokaal.

Supporters van NAC en Sparta maken op sportief gebied een -zogezegd- rampseizoen door. Tevens is het bijna tien jaar geleden dat de werkelijk ramp met het SLM vliegtuig zich voltrok. Sparta Fanzine In The Winning Mood en NAC Fanzine De Rat brengen gezamenlijk een uniek fanzine uit. Met de strijd om de Andro Knel bokaal droegen supporters van NAC en Sparta hun steentje bij aan het niet vergeten van deze trieste gebeurtenis. Tegelijkertijd moesten Sparta en NAC elkaar in de Eredivisie proberen af te slachten. Lijfsbehoud stond op het spel.

Juist op dat moment maakten de twee oudste fanzines van Nederland een 'splitfanzine'. Eén kant van het fanzine begon met Sparta. Draaide je het fanzine om, keerde je het ondersteboven et voilà, het NAC gedeelte begon. Een deel van het fanzine was gezamenlijk geschreven. In vooruitblik op de Andro Knel bokaal van aanstaande zaterdag hier artikelen -uiteraard over Andro Knel- uit deze unieke editie in de Nederlandse fanzine geschiedenis.

De voetballer en mens Andro Knel Knel brak bij Sparta op 19 jarige leeftijd door in het eerste van Sparta. Met zijn dreadloks had hij best iets weg van Ruud Gullit. Andro kon goed voetballen, echter niet zo goed als Gullit natuurlijk. Toch was Andro heel erg geliefd op Het Kasteel. Er hingen spandoeken met rasta kleuren, teksten en tekens verwijzend naar Andro, liefhebber van de uit Jamaica afkomstige rasta muziek van o.a. Bob Marley en Peter Tosh. De aanvallende middenvelder scoorde 1 doelpunt in 44 competitiewedstrijden. De wedstrijden van Sparta 2 meegerekend speelde Andro 3 KNVB Beker wedstrijden. Daarin kwam hij niet tot scoren.

Andro had in die tijd nog geen rijbewijs en kwam met de tram naar de trainingen. Als het mooi weer (bij Andro niet regenen) was dan kwam hij op zijn roller-skates. Moest je de trainer, toen Rob Baan, zien kijken. Die begreep daar helemaal niets van, maar liet het wijselijk gaan. Als je met Andro sprak dan sprak je met een enorm vriendelijke en geïnteresseerde persoonlijkheid die toevallig ook nog eens aardig tegen een balletje kon trappen. Hij was oprecht en eerlijk. Onder de vrouwen was hij ook graag gezien. Achteraf heeft Andro de pech gehad in een moeizaam draaiend Sparta te spelen. Als je zo jong bent en een elftal draait niet, is het soms verstandig om een stapje terug te doen (Nac speelde op dat moment in de eerste divisie) om er later twee of drie vooruit te maken. Die stappen vooruit heeft Andro nooit meer mogen maken. Desalniettemin heeft Andro in die korte periode van zijn leven een onvergetelijke indruk achter gelaten waar nu, 10 jaar later, nog steeds met opvallend veel sympathie over gesproken wordt.

Paul Lasee, Artikel is uit mei 1999

----------------------------------------------------------------------- In Memoriam: Andro Knel

Op 7 juni 1989 stortte een twintig jaar oude DC-8 van de Surinaamse luchtvaartmaatschappij SLM neer vlak voor de landing op vliegveld Zanderij, nabij Paramaribo. Onder de 183 inzittenden was het complete Surinaamse elftal met Nederlandse voetballers aan boord. Slechts enkelen overleefden de ramp. Onder de omgekomenen was ook voetballer Andro Knel, op dat moment een half jaar daarvoor van Sparta naar NAC getransfereerd. De klap kwam keihard aan. Zelfs voetballer Ruud Gullit, zojuist winnaar met AC Milan van de Europacup I verklaarde ‘het winnen van die beker is helemaal niets vergeleken met deze verschrikkelijke ramp’.

Bij het toenmalige NAC stadion aan de Beatrixtraat werden door honderden fans van NAC en Sparta bloemen, shawls en andere attributen neergelegd. Er ontstond een tijdelijk Knel Monument waar spontaan iedereen op af kwam. Eens te meer bleek hoeveel fans de sympathieke Andro Knel had. Bij Sparta waren dat er al velen maar bij NAC had hij in nog geen half jaar tijd nagenoeg dezelfde populariteit opgebouwd. De moeder van Knel vertelde ‘diep onder de indruk te zijn van het eerbetoon in Breda’. Het condoleance-register werd door vele honderden fans getekend. De vele bloemen, shawls en andere zaken ter nagedachtenis aan Andro werden pas na 4 dagen verplaatst van de hoofdingang naar het vak van de B-Side. Menig Sparta shawl heeft tot aan de overstap naar het nieuwe stadion aan de dakrand van de B-Side gehangen, ter nagedachtenis aan Andro Knel. Vanuit de vele trieste momenten rondom de begrafenis van Andro is de speciale band tussen de NAC –en Sparta supporters ontstaan.

Na 10 jaar blijkt de wederzijdse sympathie er nog steeds te zijn waarbij de jaarlijkse wedstrijden tussen supporters zorgen voor de prettige kontakten onderling. Uit deze kontakten is het idee ontstaan om 10 jaar na (trieste) dato gezamenlijk een fanzine te maken. De eerste 40 pagina’s vormen het ‘normale’ fanzine (zowel in De Rat als In The Winning Mood) terwijl de laatste 8 zijn gereserveerd voor de gasten. Hierin wordt over de specifieke band gesproken, oude verhalen en uiteraard over Andro zelf.

-----------------------------------------------------------------------