Home

De Andro Knel Bokaal

Andro Knel bokaal 2011.
Bron: Omroep Brabant.

Bron: peter van trijen/pix4profs Bokaal 2005, eigen foto Bokaal 2005, eigen foto Bokaal 2005, eigen foto Bokaal 2005, eigen foto Bron: ?? Bron: Waterwegsport.nl Bron: spangenaren-rotterdam.nl

Ter ere van Andro wordt er jaarlijks om de Andro Knel bokaal gespeeld. Voor aanvang van een wedstrijd tussen Sparta en NAC spelen de supporters van die clubs een vriendschappelijke wedstrijd tegen elkaar om de Andro Knel bokaal. Dit komt omdat Andro destijds bij zowel Sparta als (later) NAC speelde.

Na de ramp werden bij het toenmalige NAC stadion aan de Beatrixtraat door honderden fans van NAC en Sparta bloemen, shawls en andere attributen neergelegd. Er ontstond een tijdelijk Knel-Monument waar spontaan iedereen op af kwam. Eens te meer bleek hoeveel fans Andro had. Bij Sparta waren dat er al velen maar bij NAC had hij in nog geen half jaar tijd nagenoeg dezelfde populariteit opgebouwd. De moeder van Andro vertelde ‘diep onder de indruk te zijn van het eerbetoon in Breda’. Het condoleance-register werd door vele honderden fans getekend. De vele bloemen, shawls en andere zaken ter nagedachtenis aan Andro werden pas na 4 dagen verplaatst van de hoofdingang naar het vak van de B-Side. Menig Sparta shawl heeft tot aan de overstap naar het nieuwe stadion aan de dakrand van de B-Side gehangen, ter nagedachtenis aan Andro. Vanuit de vele trieste momenten rondom de begrafenis van Andro is de speciale band tussen de NAC –en Sparta supporters ontstaan.

Na al die jaren blijkt de wederzijdse sympathie er nog steeds te zijn waarbij de jaarlijkse wedstrijden tussen supporters zorgen voor de prettige kontakten onderling.



Heeft u zelf foto's van een wedstrijd om deze bokaal en wilt u deze hier geplaatst hebben? Neem contact op met de webmaster.

Hieronder staat een verhaal uit 1999 van Paul Lasee over de Andro Knel bokaal. Deze tekst is destijds gekopieerd van www.bsiderats.nl maar de tekst is daar niet meer beschikbaar.


Het hoe en waarom van de Andro Knel bokaal.

Supporters van NAC en Sparta maken op sportief gebied een -zogezegd- rampseizoen door. Tevens is het bijna tien jaar geleden dat de werkelijk ramp met het SLM vliegtuig zich voltrok. Sparta Fanzine In The Winning Mood en NAC Fanzine De Rat brengen gezamenlijk een uniek fanzine uit. Met de strijd om de Andro Knel bokaal droegen supporters van NAC en Sparta hun steentje bij aan het niet vergeten van deze trieste gebeurtenis. Tegelijkertijd moesten Sparta en NAC elkaar in de Eredivisie proberen af te slachten. Lijfsbehoud stond op het spel.

Juist op dat moment maakten de twee oudste fanzines van Nederland een 'splitfanzine'. Eén kant van het fanzine begon met Sparta. Draaide je het fanzine om, keerde je het ondersteboven et voilà, het NAC gedeelte begon. Een deel van het fanzine was gezamenlijk geschreven. In vooruitblik op de Andro Knel bokaal van aanstaande zaterdag hier artikelen -uiteraard over Andro Knel- uit deze unieke editie in de Nederlandse fanzine geschiedenis.

De voetballer en mens Andro Knel Knel brak bij Sparta op 19 jarige leeftijd door in het eerste van Sparta. Met zijn dreadloks had hij best iets weg van Ruud Gullit. Andro kon goed voetballen, echter niet zo goed als Gullit natuurlijk. Toch was Andro heel erg geliefd op Het Kasteel. Er hingen spandoeken met rasta kleuren, teksten en tekens verwijzend naar Andro, liefhebber van de uit Jamaica afkomstige rasta muziek van o.a. Bob Marley en Peter Tosh. De aanvallende middenvelder scoorde 1 doelpunt in 44 competitiewedstrijden. De wedstrijden van Sparta 2 meegerekend speelde Andro 3 KNVB Beker wedstrijden. Daarin kwam hij niet tot scoren.

Andro skates
Bron: bndestem.nl

Andro had in die tijd nog geen rijbewijs en kwam met de tram naar de trainingen. Als het mooi weer (bij Andro niet regenen) was dan kwam hij op zijn roller-skates. Moest je de trainer, toen Rob Baan, zien kijken. Die begreep daar helemaal niets van, maar liet het wijselijk gaan. Als je met Andro sprak dan sprak je met een enorm vriendelijke en geïnteresseerde persoonlijkheid die toevallig ook nog eens aardig tegen een balletje kon trappen. Hij was oprecht en eerlijk. Onder de vrouwen was hij ook graag gezien. Achteraf heeft Andro de pech gehad in een moeizaam draaiend Sparta te spelen. Als je zo jong bent en een elftal draait niet, is het soms verstandig om een stapje terug te doen (Nac speelde op dat moment in de eerste divisie) om er later twee of drie vooruit te maken. Die stappen vooruit heeft Andro nooit meer mogen maken. Desalniettemin heeft Andro in die korte periode van zijn leven een onvergetelijke indruk achter gelaten waar nu, 10 jaar later, nog steeds met opvallend veel sympathie over gesproken wordt.

Paul Lasee, Artikel is uit mei 1999