Home

Het Kleurrijk Elftal

Korte historie

Elftal foto 1987
Bron: Onbekend

Het Kleurrijk Elftal werd opgericht door Sonny Hasnoe en had als doel om voetbalhappenings te organiseren waarvan de opbrengst naar goede doelen in Suriname ging. Verder het bevorderen van integratie door middel van voetbal.

Het Kleurrijk Elftal speelde zijn eerste wedstrijd in 1986 in het Olympisch Stadion in Amsterdam. De tegenstander was 'Robin Hood', de Surinaamse kampioen. (Wat was de uitslag?) De 2e wedstrijd van het Kleurrijk Elftal werd gespeeld in het Fanny Blankers Koen stadion in 1987 en de 3e wedstrijd in 1988 op het veld van sportclub Enschede. Beide wedstrijden werden gespeeld als afsluiting van de provinciale Sport-doe-dag voor migranten.

Andere spelers uit het Kleurrijk Elftal van 1987/1988 waren: Ricardo Moniz (Haarlem), Steve Wasiman (Excelsior), Regi Blinker (Feyenoord), Kenneth Monkou (Feyenoord)... (Wie maakt het overzicht compleet??)


vaantje-toernooi

Het Kleurrijk Elftal was van plan om in juni 1989 een toernooi te spelen in Suriname tegen Boxel, Robin Hood en Transvaal. Op 7 juni 1989 om 04.27 uur, vlak voor de landing op vliegveld Zanderij te Suriname, verongelukte de DC-8 van de SLM. Twee of drie keer probeerde vlucht PY 764 bij mist te landen, bij de laatste poging ging het mis. Het vliegtuig van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij raakte op 25 meter hoogte twee bomen en stortte, op zijn kop, neer bij het dorp Zanderij. De negen bemanningsleden kwamen om, als ook de 167 passagiers. Onder de omgekomen passagiers bevonden zich 14 voetballers van het Kleurrijk Elftal en hun coach.

Een paar Nederlandse internationals ontsnappen aan de ramp. Ruud Gullit, Frank Rijkaard, Bryan Roy, Aron Winter en Henk Fraser krijgen geen toestemming van hun clubs om naar Suriname te gaan. Aanvoerder Marcel Liesdek zegt af: hij is in onderhandeling met Fortuna Sittard over een nieuw contract.

Achteraf blijkt dat er veel fouten zijn gemaakt. Gezagvoerder Will Rogers besluit (hoewel het niet onmogelijk is op zicht het vliegtuig te landen) zonder toestemming het Instrument Landing System in te schakelen. Rogers heeft bovendien gelogen over zijn leeftijd (hij is eigenlijk te oud om te vliegen) en blijkt geen geldig brevet te hebben voor het vliegtuig. De co-piloot vliegt zelfs onder een valse naam en met vervalste papieren. Dit komt terug in de documentaire van Andere Tijden, in juni 2019 die hieronder te zien is. De documentaire is vooralsnog ook op de site van andere tijden te zien.

Andere tijden jun 2019: een terugblik op de ramp.Bron: NOS / VPRO

NOS website 7-6-2014: Korte terugblik op de ramp.


Bron: RTV Oost

Eindbestemming Zanderij

Het vergeten verhaal van het Kleurrijk Elftal.

boek

In 2005 bracht Iwan Tol het boek uit genaamd: "Eindbestemming Zanderij. Het vergeten verhaal van het Kleurrijk Elftal".
Het boek beschrijft wie de voetballers van het kleurrijk elftal waren, wat hun dromen waren en wat er mis ging op die fatale dag op 7 juni 1989. De fouten van de luchtvaartmaatschappij en de piloten. Het ongeloof, de ontsteltenis en het verdriet van de nabestaanden. Dit en meer staat beschreven in het boek.

Hiernaast ziet u de voorzijde van dit boek. Bestel HIER het boek online of bestel het in de boekhandel: ISBN 90 204 0366 4