Home

Steve van Dorpel

Bron: wikipedia Bron: Boek Iwan Tol Bron: wikipedia Bron: wikipedia Bron: fcvd.nl Bron: buitenbeeldinbeeld.nlSteve(n) van Dorpel (23 jaar) speelde bij Volendam. Hij kreeg als bijnaam: "De parel van de Bijlmer", waar hij woonde. Ten tijde van de ramp stond hij op het punt een contract te tekenen bij Roda JC en hij stond ook op het punt zijn naam te veranderen naar Esajas wat de naam is van zijn moeder.
Zijn vader had hij nog nooit eerder gezien en hij zou hem voor het eerst ontmoeten in Suriname. Hij kon bij Volendam heel goed overweg met Wim Jonk die zelfs bij de Van Dorpels in de Bijlmer kwam eten en slapen. Er is ter nagedachtenis aan Steven een standbeeld opgericht. Het staat bij de toegang naar het vernieuwde Bijlmerpark, richting de ingang van voetbalclub Zuidoost United. Bij het Kras Stadion in Volendam is ook 'de Steve van Dorpel Hal' naar hem vernoemd. In december 2010 besloot het stadsdeel Amsterdam-Oost een straat naar Van Dorpel te vernoemen.


Bron: Wikipedia

Korte documentaire over Steve van Dorpel uit 2015 ihkv 61 jaar betaald voetbal. Dat seizoen blikte Frank Heinen in Studio Voetbal wekelijks terug op 61 jaar betaald voetbal.


Bron: NOS

Een bericht op de website van FC Volendam uit 2010:


Op het Zeeburgereiland in Amsterdam wordt een straat vernoemd naar de Surinaams-Nederlandse voetballer Steve van Dorpel. Ook andere Nederlandse sporters worden daar geëerd. Dat heeft stadsdeel Oost vrijdag besloten meldt Sportgeschiedenis.nl. Steve (Steven) van Dorpel (13 december 1965 – 7 juni 1989) speelde tot zijn dood, op 23-jarige leeftijd, bij FC Volendam. Hij kreeg als bijnaam: ‘De parel van de Bijlmer’, waar hij woonde. In 1989 kwam hij om toen het vliegtuig verongelukte waarmee hij voor het Kleurrijk Elftal naar Suriname vloog. Eerder werd ter nagedachtenis aan Steve een standbeeld opgericht. Het staat achter politiebureau Amsterdamse Poort. Bij het Kras Stadion in Volendam is ook ‘de Steve van Dorpel Hal’ naar hem vernoemd.

Bron: fcvolendam.nl --> waterkant.net
Gedenkingsbeeld

Onthulling van beeld van Steven van Dorpel in het Bijlmerpark, 20-10-2010

In opdracht van de familie van Van Dorpel, maakte Nelson Carrilho een herdenkingsbeeld. Carrilho: "Dat is een traditioneel beeld geworden. Ik stelde me als doel dat het beeld niet alleen een voetballer in actie zou weergeven, maar dat het ook nog op Steven zou lijken. Er waren wel foto's van hem, maar niet in actie. Ik heb toen samengewerkt met zijn moeder. Die kwam steeds kijken. Bij de onthulling (mei 1992) was men heel enthousiast. Mensen die hem gekend hadden, zeiden, dat het goed te zien was wie het voorstelde."

Bron: buitenbeeldinbeeld.nl

In actie tegen Volendam

Steve in actie tegen Volendam, 19-2-1988.

Steve bij DS'79 in actie tegen zijn latere ploeg Volendam. Hij krijgt een enorme kans maar verzuimt te scoren. Zijn latere ploeggenoot Wim Jonk scoort de winnende treffer.

In actie tegen Ajax

Steve in actie tegen Ajax, 9-5-1989.

Steve bij Volendam in actie tegen Ajax, ongeveer een maand voor de ramp.

Links:
Een pagina over Steve van Dorpel op wikipedia.