Home

Wendel Fräser

Fraser
Bron: Boek Iwan Tol


Wendel Fräser groeide op in Rotterdam-west. Omdat zijn ouders gescheiden waren en zijn vader in Suriname woonde, zorgde Wendel als oudste zoon voor het gezin. Wendel was een vrolijke jongen en een technisch goede voetballer die het volgens toenmalig Feyenoord-trainer Rinus Israël zeker tot het eerste van Feyenoord geschopt zou hebben.
Hij begon bij VVOH, Eurosport, Sparta en speelde 2 jaar in de A1 van Spartaan '20 waar hij werd gezien als hét talent. Hij was een razendsnelle voorhoedespeler die zowel aan de rechterkant, de linkerkant als in de punt van de aanval prima uit de voeten kon. Zowel het Engelse Hull als Sparta toonden interesse, maar Wendel koos in juni 1987 voor zijn favoriete club: Feyenoord. Men wilde hem voorzichtig brengen en Wendel moest de tijd krijgen om te wennen aan de topsportmentaliteit. Hij kwam terecht in het tweede elftal onder leiding van Lex Schoenmaker. Hij paste zich goed aan, maar omdat de kloof met het eerste elftal groot was, zat hij slechts één wedstrijd op de bank bij Feyenoord 1.

In de zomer van 1988 verhuisde hij naar RBC waar hij een contract kreeg voor een jaar. Ook daar groeide hij uit tot een vedette en daarom kreeg hij in februari 1989 een tweejarig contract bij SVV. Zo hoopte hij alsnog de eredivisie te bereiken. Het heeft niet zo moge zijn.

Jim Holterhuës schrijft artikelen voor 'Hand in Hand', het blad van de Feyenoord supportersvereniging. In juni 2014 schreef hij voor het blad een prachtig artikel over Wendel. Het is via zijn website te lezen.

Arjen Zwart voetbalde met Wendel bij de jeugd van Sparta. Hij schrijft over Wendel:


Beide als jongetjes uit Rotterdam West hebben we de jeugdopleiding bij Sparta gevolgd. Wendel was zeer talentvol, echter had hij zijn lengte tegen. Hij was zeer klein van postuur. Tot de A-tjes speelde hij in diverse selectie elftallen bij de Sparta-jeugd. Achter vond de toenmalige trainer van het A-Regionaal (nu A landelijk) dat hij te klein was en met de A1 moest spelen (elftal met o.a. Pim Doesburg jr.).
Wendel was een zeer behendige speler met een enorme sprongkracht en won hierdoor ook menig duel in de lucht. Talent had hij zeker en met wat centimeters meer had zijn professionele voetballoopbaan zeker bij Sparta begonnen.
Na zijn periode bij Sparta vervolgde hij zijn voetballoopbaan bij Zwart-Wit 28. Daar is hij alsnog gescout door Feyenoord om daar in het 2e elftal te spelen. Vandaar uit is hij naar RBC Roosendaal gegaan om daar te voetballen. Voor het vertrek naar Suriname had hij net een nieuw contract getekend bij voormalig profclub SVV in Schiedam.

Links: