Home

Virgall Joemankhan

Bron: www.cerclebrugge.be Virgall in rood shirt.<br>Bron: Marcel Dekker Virgall in rood shirt.<br>Bron: Marcel Dekker Virgall zittend 2e v rechts bij B-junioren.<br>Bron: Marcel Dekker Virgall staand 2e v links bij de C1.<br>Bron: Marcel Dekker Virgall zittend 3e v links bij E-junioren.<br>Bron: Marcel DekkerVirgall Joemankhan (20 jaar) werd geboren op 17 november 1968 in Amsterdam. Hij was een voorbeeldige, begripvolle en spontane jongen. Hij stond voor iedereen klaar en was geliefd bij zijn vrienden. Ook thuis was hij een buitengewoon aardige jongen.

Als vijf-jarig jongetje kwam hij in aanraking met voetbal bij amateurvereniging Herenmarkt (een club uit de Jordaan in Amsterdam). Toen Virgall een jaar of tien was, deed zijn elftal mee aan een jeugdtoernooi. Hij maakte toen zo’n indruk op de toevallig daar aanwezige Johan Cruijff, dat hij meteen gevraagd werd bij Ajax te komen spelen. Hij begon in de C1 en elke twee jaar mocht hij in een hoger team spelen.
Na een periode bij de B1, mocht hij direct naar de A1, het hoogste juniorenelftal, waar hij zelfs aanvoerder van werd.

Ajax en Cercle Brugge

Staand (vlnr): Dirk de Groot, Stefan Teeken, Dennis Bergkamp, Pascal de Vries, Richard Sneekes, Robert Hersche, Dennis den Turk, Dennis Nederlof, Cor van Eijden.

Zittend (vlnr): Dave Markus, Ronald de Boer, Richard Witschge, Bryan Roy, John Roos, Virgall Joemankhan

Teamfoto Ajax 84/85
Bron: ajax.nl


De technische staf van Ajax zag het wel in hem zittten en toen Cruijff trainer bij Ajax werd, nodigde hij af en toe jeugdspelers uit om met de selectie van het eerste elftal mee te trainen. Virgall was een van hen, samen met Bergkamp. Virgall zat één keer op de bank bij Ajax-1. Hij was misschien wel de meest getalenteerde voetballer uit de Ajax-opleiding en sommigen zagen in hem zelfs de opvolger van Frank Rijkaard.

In zijn tweede jaar bij Ajax A1 werd Virgall voor vier wedstrijden teruggezet naar de A2 en de definitieve doorbraak bleef uit.
Dennis Bergkamp zegt daarover: Ik kon heel erg goed met Virgall opschieten, ook vanwege zijn rustige karakter. Ik hield heel erg van zijn technische spel en vond hem altijd het toonbeeld van een echte Ajax-speler: Hij had een prachtige stijl, rechtop lopend met de schouders naar achteren. Ik weet nog goed dat ik samen met hem was teruggezet naar de A2 omdat we te weinig inzet toonden. Achteraf gezien was dat een truc van Johan Cruijff en Tonnie Bruins Slot om ons te motiveren. Het was een hele zachte lieve jongen.

Virgall zocht, op eigen initiatief en geholpen door spelersmakelaar Humphrey Nijman, contact met Cercle Brugge en een lid van de beheerraad zag wel wat in de jonge, talentvolle speler en ontfermde zich over hem. In het seizoen 1987-1988 trainde hij onder René Taelman en later onder Roland Rotty. In het seizoen 1988-1989 was de Nederlander Han Grijzenhout hoofdcoach bij Cercle. Virgall kreeg een appartement in Brugge, trainde met de selectie van het eerste elftal en probeerde een profcontract te verdienen.

Aan het einde van dat seizoen werd Virgall uitgenodigd met het Kleurrijk Elftal mee te gaan naar Suriname om daar wat wedstrijden te spelen. Zijn vader bracht hem, samen met Wendel Fräser en Ortwin Linger, naar Schiphol...
Virgall is onder overweldigende belangstelling op de Amsterdamse begraafplaats Westgaarde gecremeerd. Ook de selectie van Cercle-Brugge was aanwezig.


In bovenstaande informatie is veel gebruikt gemaakt van een artikel op de website van Cercle Brugge uit 2018 waarin zijn ouders worden geinterviewd. Een link naar dat artikel staat hieronder.

Links: