Home

Ruben Kogeldans

Bron: Boek Iwan Tol Bron: Wikipedia Bron: historie.vvv-venlo.nl Bron: tilbo.com Bron: staantribune.nl Bron: @StoereKerels Ruben zittend 4e v rechts.<br>Bron: ANP – Paul VreekerRuben Kogeldans wordt geboren op 4 januari 1967. Hij is de jongste in een gezin met drie jongens en één meisje. Zijn vader, moeder en zijn oudste broer en zus zijn geboren in Suriname. De vader van Ruben komt in 1957 als een van de eerste zwarte voetballers van de Surinaamse voetbalclub 'Voorwaarts' naar VVV in Venlo. Ruben en zijn andere broer worden beide in Venlo geboren en groeien daar op.

Ruben begint zijn voetbalcarrière bij Quick Boys in Venlo. Daarnaast is hij iedere dag te vinden op het voetbalveld aan de overkant van zijn ouderlijke woning. Als snel wordt hij door VVV gescout. De positie waarop hij speelt is centraal op het middenveld. Tot zijn 20e jaar voetbalt hij bij VVV. De laatste jaren in het belofte elftal.

Na het behalen van zijn HAVO-diploma gaat hij studeren op de KALO (Katholieke Academie Lichamelijke Opvoeding) in Tilburg. Hij woont in deze periode in een studentenflat. Doordat hij vanwege de afstand niet bij VVV kan meetrainen, traint hij om zijn wedstrijdritme en conditie op peil te houden bij Willem II in Tilburg. Het stadion van Willem II ligt min of meer op hetzelfde complex als de KALO.

In de aanloop naar het seizoen 87/88 heeft Ruben voor de zomerstop een gesprek met VVV over zijn toekomst. VVV geeft aan geen toekomst meer voor hem te zien bij de club. Zonder tegenstribbelen en met de bekende grijns op zijn gezicht accepteert hij deze visie. Wel valt het zijn familie op dat hij het zeer aangenaam vindt dat Willem II promoveert naar de Eredivisie. Hij blijft meetrainen bij Willem II en geeft zijn familie vrijkaartjes voor de eerste wedstrijd van het seizoen op het hoogste niveau: Willem II tegen Feijenoord.

Zijn broer beschrijft: "... we liepen nog naar onze zitplaatsen toen de stadionspeaker omriep: 'met rugnummer 2……….Ruben Kogeldans.'
Willem II verloor de wedstrijd (ik dacht met 2-1) maar het gevoel, de trots die wij voelden is niet te beschrijven.... Als je kleine broertje daar op de grasmat tegen het grote Feijenoord in de basis staat, dankzij het vertrouwen van Piet de Visser en Adrie Koster."

Bij Willem II bekleedt Ruben de positie van rechter-vleugelverdediger die regelmatig mee opkomt. Ruben is snel, tweebenig en bezit een goede techniek. Zijn favoriete voetballers: Pele, Falcao, Zico en Frank Rijkaard. Daarnaast heeft hij veel respect voor Maradonna, Passarella, Ardilles, Gullit en Vanenburg.

Zijn hobby’s: Familie, voetbal, drummen en uiteraard lekker Surinaams eten.

Op 5 mei 2011 werd bekendgemaakt dat de sporthal van de Venlose school College Den Hulster, waar Kogeldans zijn schooltijd doorbracht, naar hem werd vernoemd.

Ruben in actie tegen Veendam in 88/89. Vooral in de laatste minuut is hij een aantal keer in beeld.


Bron: Filmarchief Veendam

Ruben in actie tegen Feijenoord op 16 aug 1988. Bij 0.33 min en 3.13 min is hij even goed in beeld.


Bron: Youtube - B K

Links: